Деян Вълков

deyan-vulkov_500x500_crop_1d4c593d42
Деян Вълков е български художник роден в град Силистра на 3 януари 1971 година. Завършва Софийската художествена гимназия през 1990 г. и Националната художествена академия, специалност Стенопис, през 2000 г.
Твори предимно в жанровете стенопис и живопис. Характерно в творбите му е използването на смесени техники, органични материали, пигменти, пепел, сажди, лепила, хартия, маслени бои, акрил.
Изложби:
Самостоятелни изложби (избрани)
2011 София, "Коледно пътешествие" – А'Туин, The Mall
2009 София, Галерия Триадис
2008 Варна, Галерия Теди
2006 София, Галерия Триадис
2005 Пловдив, Галериа Лукас
2004 Ню Йорк, САЩ, WORLD ART EXPO Jacob K. Javits Конгрес център
2002 София, Галерия Витоша
2002 Силистра, Градска художествена галерия
2002 Варна, Галерия Теди
1999 София, Галерия Витоша
1997 София, Галерия 11
Общи изложби (избрани)
2011 София, Изложба-конкурс за специализация в ателиетата на Cité Internationale, Париж
2010 София, Изложба „Национални награди на Алианц България”
2009 София, Съвременното изкуство, Галерия „Шипка” 6
2008 Пловдив, Галерия Аспект
2005 София, Обща национална изложба
2004 Ню Йорк, САЩ
2002 София, Обща национална Изложба
2000 Острава, Чехия
2000 София, Национална младежка изложба
2000, София, Галерия „Шипка” 6
2018, Варна, галерия "ТЕДИ"
Творчеството на Деян Вълков се мени постоянно, зареждайки се от сблъсъка между фигуративното и абстрактното изкуство. Нееднозначното изображение като предмет в неговите картини разкрива тайната на изкуството, хармонирайки с избраната тема чрез ясен и прозрачен метод на работа. Неговите произведения са израз на разбирането му за изкуството като творческа среда/обстановка/сфера, но в същото време и критика на излишъка от времето, което обкръжава художника, работата на художника също така служи като анализ на възможностите на изкуството да разреши социалните проблеми. Тези теми се появяват в ранното му творчество. Изборът на цветове резонира с преднамерено нежелание да отразява всяка една форма на морално или художествено възприятие на темите и предметите в неговите творби без значение дали това е портрет, материален предмет или ежедневна тема. Истинското произведение на изкуството се създава в специален „интуитивно-експресивен” момент и е напълно завършен в артистичен дух. Художникът по своя начин изразява собствен стил и послание. Художествената изразителност, пренасянето на поетична илюзия в звуци, цветове и дори думи се случва просто случайно и допринася за своеобразието и пълнотата на произведението. Творбите на Деян взаимодействат с търсената дълбочина на Духа, който играе с предизвикателството на конкретната материална действителност. Красотата, истината и изкуството не са само част от духовния свят, но и част от материалния свят, където можеш да докоснеш, да усетиш, да чуеш звука на падащия предмет, привлечен от неизбежността на гравитацията, да украсяваш и да късаш, да променяш и да развиваш. Деян измисля настроения, създава въздействия, мисли и мечти, обединени в уникални цветове, светлини и вибрации. Всяка негова творба притежава собствен многостранен характер и изтънчено възприятие, по този начин разкривайки индивидуалността на автора. Ние усещаме искреността на дългото му пътуване към саморазкриване.