Владислав Кодев

vk-pic_500x500_crop_e035fe7434
Владислав Кодев е един от дългогодишните филмови оператори на Националната телевизия.
Роден на 16.08.1950г.
През 1970 година завършва средното си образование в 7 СУ „Св. Седмочисленици.
И 1971 година започва работа в БНТ като асистент оператор на Йордан Йорданов и Христо Вълев. Работи предимно върху филми за студия „Екран“, ТВ Театър, поредицата на Богомил Райнов „Бразилска мелодия“, „Тайфуни с нежни имена“, „Горещи следи“.
1977 година е приет във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на Атанас Тасев – операторско майсторство.
1985 година се дипломира с филма „Четвъртък“, за който има награда за дебют на фестивала „Златна ракла“.
Като оператор в БНТ работи предимно с редакция „Съвременник“, „ЛИК“ и „ЛЪЧ“. Оператор и режисьор е на редица документални филми и публицистични предавания, които са в архива на БНТ.
От 1989 до 2015 година работи и в емблематичното предаване „Панорама“.

Следвайки динамичния ритъм, в който работи почти 45 години, неусетно създава един значителен обем от рисунки. В тях се наблюдава прогресивен ритъм в композицията, като движенията са особено ярки. Ритъмът на това визуално изкуство е разнообразно повторение или интересно редуване на елементи от композицията. Именно ритмичното повторение създава усещането за прогресивност. Същността му се крие във факта, че обектът при всяко следващо повторение променя формата или размера си. Всяка стъпка от повторението напредва, като последователно увеличава или намалява тези промени. Например, размерът на обект може да се увеличи експоненциално. Но не само формата или размерът на обекта могат да се променят по време на повторение, но и цветът, тонът и интервалите.
МЕТОДЪТ НА КОДЕВ e абстрактният подход към визуалното изкуство посредством цветните мастила. Започвайки спонтанно, без сценарий и завършвайки винаги с категоричен финал.