Христо Берберов (1875 - 1948) - в началото

Галерия „Лоранъ“ гостува на галерия „Контраст“

С изложбата: „Христо Берберов (1875 – 1948) – в началото“

Куратор: Елисавета Станчева

13 октомври – 20 ноември 2022 г.

13 октомври, 18:30 ч.

Откриване на изложбата и прожекция на филма:

„Христо Берберов – портрет на един художник“

 

Христо Берберов - в началото

„Не знаем и какво е принудило редакцията да предпочете фототипията за възпроизвеждане на картините: евтинията ли на този печат или липсването на гравьори за сега по нас. Ако е първата причина, - то е твърде за съжаление, че едно такова списание поддържано от цяло дружество и с такива претенции отстъпва йоще на първата крачка пред такова незначително препятствие; че и втората причина не е никак извинителна, защото не сме само ний, гдето вземаме от странство клишета…“.

С тези думи още през 1895 г., Христо Берберов - тогава двадесетгодишен, изказва ранния си интерес към техниките за репродуциране, разсъждавайки по отношение редакцията на списание „Изкуство“ (оригинално изписване: „Изкуство“). През следващите години той експериментира с печатна графика, но едва в Юбилейната изложба на Рисувалното училище през 1906 г. излага част от офортите, по които е работил до тогава. Един от тях – „Приидите вси отруждени“ - е репродуциран в албумната част на Втория илюстрован годишник на Държавното рисувално училище, а през 1907 г. е една от творбите, с които художникът се представя на Балканското изложение в Лондон.

Грижливо опазен, оригинален отпечатък от този толкова ранен офорт е достигал днес до нас и може да бъде намерен сред печатната графика и рисунките, част от изложбата „Христо Берберов - в началото“, представена от галерия „Лоранъ“. Работейки внимателно с най-ранните познати офорти на автора, екипът на галерията се обръща на практика и към началото на работата с тази техника у нас, едва няколко години по-късно прилагана в България и от Стефан Баджов, Йосиф Питер, и Петър Морозов.

Сред работите, включени в изложбата, е офортът „Молеров“ от 1903 г., който представлява най-ранната датирана печатна графика на Христо Берберов и навярно изобразява революционера Симеон Молеров по време на преход. Вероятно представена на изложението в Лондон под наименованието „Бунтовник“, днес с екземпляр от тази работа разполага и Националната галерия в София.

Някои заглавията на показаните в Лондон офорти ни помагат да ги свържем с познатите ни днес графични отпечатъци, включени в изложбата „Христо Берберов - в началото“ - това са три дамски портрета, „Св. Княз Борис“, „Борци“, „Рилски говедарник“ („В гората“), „Сляп циганин“, „Пушач на лула“ („Пушач“). Всички те са фино изпълнени, предимно в малък формат (изключение прави „Св. Княз Борис“) - с използването техниката на офорта и акватинтата, някои допълнително ръчно колорирани. Интерес представляват и запазените моливни рисунки към някои от печатните графики – „Рилски говедарник“, „Св. Княз Борис“, „Нашето сакато куче“ и „Кранта“ - проекти за отпечатъци, която предоставя ценна информация за начина на работа на художника.

Грациозно завършените и наситени с поетическо чувство дамски образи, представени в изложбата „Христо Берберов - в началото“ , са предадени като силуети - един, по това време, не толкова разпространен подход за портретиране у нас - още повече при прилагане средствата на печатната графика. Фигурите в повечето случаи са лишени от жестове - замислени и вглъбени, характерът и психологическото им състояние се предават най-вече чрез погледа. Поставени на неутрален, дори плосък фон, подробностите в тяхното облекло и аксесоари са сведени до изобразяване на онези елементи, които кореспондират с подчертаването на тяхната нежност - нежни дантели, деликатни украшения, ефирни пандели и почти неразличими елементи, втъкани в съвършено оформените прически.

Изложбата обръща внимание на интереса на Христо Берберов не само към портрета (тук следва да споменем фината работа и по ескиза „Исус Христос“), но и към човешката фигура и неговото проявление в рисунката като представя два ескиза - дамски фигури, както и три голи мъжки тела - вероятно академични задачи.

Като включва пейзажни рисунки, както и религиозни сюжети - сред тях „Патриарх Макарий“ - подготвителна рисунка за стенописа „Въздвижение на Честния кръст“ от Храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София, изложбата „Христо Берберов - в началото“ цялостно обхваща тематичния спектър на творческия интерес на художника, но представяйки го със средствата на рисунката и печатната графика.

Настоящата изложба галерия „Лоранъ“ представя отново в просторния салон на галерия „Контраст“ на ул. „Цар Самуил“ № 49 в София. Всички произведения могат да бъдат видени и на познатия електронен адрес www.galleryloran.com