"СВЯТ НА АНГЕЛИ" изложба на СТОЯН НИКОЛОВ-ЗИКОВ

„Свят на ангели“ представя физическия свят на преживяното чудо          

На 14 септември, от 19:00 ч., в галерия „Контраст“, ще бъде открита самостоятелната изложба на Стоян Николов Зиков „Свят на ангели“.

„Свят на ангели“ е изложба, която обединява художествените търсения на Стоян Зиков в живописта, скулптурата и рисунката едновременно, създавайки пространство, в което ангелите са пластични и физически превъплащения на чувствата и преживяванията на автора.

Работата му върху цикъла „Ангели“ e вдъхновена от ранен детски спомен, в който Стоян среща стадо диви елени в подножието на Витоша. Успял да погали едно от животните, като силно се впечатлил от рогата на младите елени – покрити с мъх, който им придавал странна лъжовна мекота. Силният детски спомен отпечатал в съзнанието на автора усещането за преживяно чудо, което той започнал да изследва през годините и да материализира в работата си.

Стоян Зиков разглежда изкуството като научен процес, в който изследва физическия и емоционален свят, анализира резултатите и накрая извежда „теореми на творчески проблеми“. Процесът на работа при Стоян Зиков винаги е вървял паралелно в графичната рисунка, склуптурата и живописта и по тази причина той разполага света на неговите ангели в тези три пространства, като създава наратив. Така зрителят ще види раждането на обекта, неговата склуптурна цялост и оживяването му в художествената среда на живописта. Художникът използва класическата техника на масло върху платно, за да направи разбираеми търсенията и решенията на иначе сложни творчески проблеми.

„Свят на ангели“ е светът на ежедневието, в който художникът е отнел излишното и е оставил същността, такава каквато той я разбира. Няма нищо сюрреалистично, нищо ирационално или метафизическо. Физиката, светлината и пространствата са напълно натурални, изчистени от излишна бъбривост, от промяна на фокуса. Въпреки изследователския си подход, художникът търси естетиката и красотата на обекта.

Стоян Зиков е творчески директор и един от създателите на фестивалите за градска култура „София Диша“ и „Зона Култура“. През годините работи в киното като арт директор в различни продуцендски къщи и сценограф. Учил е в Художествената гимназия „Илия Петров“, склуптура в Националната художествена академия и живопис и сценография в Нов български университет.

Изложбата „Свят на Ангели“ може да бъде разгледана от 14-ти до 18-ти септември в галерия „Контраст“.